RSS
piątek, 20 lipca 2018

Na pewno każdy zdaje sobie sprawę z tego, że aby przedłużyć termin zdatności do spożycia, większość produktów żywnościowych trzeba przechowywać w lodówce. Prym wiedzie tutaj taka żywność, jak część warzyw i owoców, nabiał, wędliny oraz te produkty, których opakowanie już otworzyliśmy.

Zazwyczaj mało kto przywiązuje większą wagę do technicznych aspektów działania lodówki. Warto wiedzieć, że musi w niej panować optymalna temperatura, gdyż tylko wtedy nasze jedzenie zachowa swój smak i zapach. Jaka temperatura jest zatem najlepsza? Uogólniając, nie powinna przekroczyć 5°C.

Bardzo praktyczne są lodówki zaopatrzone w specjalny filtr, który pomaga usunąć etylen – gaz, który wydzielają warzywa i owoce, i który jest głównym winowajcą tego, że się psują. Dzięki temu można dłużej cieszyć się świeżością tej zdrowej żywności.

 
1 , 2 , 3